Man trenger alltid flere barnehagelærere. Først og fremst blir det flere og flere barn her i Norge. Alle disse ungene trenger oppmerksomhet, oppfølging og oppdragelse. Det blir dessuten flere barnehager også, og alle disse trenger gode ansatte som vet hvordan man gjør hverdagen så lys og positiv som mulig. Utviklingen går oppover, og siden de eldre barnehagelærerne med lang erfaring rykker oppover på karrierestigen er det alltid behov for nye, unge aspiranter. Et annet problem med yrket er at mange ser på stillingen sin som noe midlertidig – for eksempel velger mange unge studenter å jobbe i barnehager og skolefritidsordninger på deltid, for deretter å bygge sin egen karriere videre når diplomet er på plass. Dermed mister barnehagene gode ansatte, og trenger noen til å fylle deres sko. Det er her du kommer inn.

Verdens fineste stilling ledig

Tre år siden kom verdens søteste reklamefilm, og den fikk navnet «Verdens fineste stilling ledig». Du så den kanskje på TV, eller fikk den i nyhetsstrømmen på Facebook. Verdens fineste stilling ledig var nemlig en reklame for barnehagelærere, der Kunnskapsdepartementet maner folk opp til å søke utdanning innen yrket. Spør du oss, er dette den fineste, kuleste og mest positive reklamen vi har sett på mange, mange år. De fleste reklamer er enten kjedelige og uten noen som helst logikk, eller så viser de frem produkter som verken er gode eller nyttige. Det er slik propagandamaskinen tvinger folk til å kjøpe ting de ikke trenger. Men «Verdens fineste stilling ledig» har et veldig godt budskap, samtidig som selve reklamen er fylt med morsomme detaljer og uendelig søte unger. Budskapet er enkelt – Norge trenger flere barnehagelærere. Det er dog måten de har satt opp reklamen som virkelig fanger oppmerksomheten til seeren, og statistikken viser faktisk at man fikk hele 18 % flere søkere til utdanningen som barnehagelærer etter at «Verdens fineste stilling ledig» gikk på TV.

Reklamefilmen

Den fine reklamefilmen fokuserer på hvordan barna ser sine barnehagelærere, og det er disse tankene som virkelig fikk oss til å smile. Her blir nemlig barna spurt hvordan en barnehagelærer bør se ut og oppføre seg, som om det var barna selv som sto for ansettelsen av sine lærere. Her kommer mange morsomme poeng frem – blant annet at barnehagelæreren bør være kjempesterk, ha blå prikker på kroppen (?), han må ha lyst, langt hår som en av jentene i filmen, og helst ha lasersyn som kan sprenge fluer. Dessuten bør barnehagelæreren være en tjukkas som lukter roser og har generelt en morsom kropp. Han skal lære barna alt han kan, og det er en selvfølge at barnehagelæreren må kunne japansk. På toppen av dette må barnehagelæreren være litt magisk, for om noen slår seg skikkelig og faller fra hverandre trenger læreren kun si «Jeg kan trøste deg, hvis du vil», så er alt bra igjen. Barnehagelæreren må også være en superprins som kan føle følelsene til alle menneskene i hele verden, men må også se litt ut som en jente. Kjenner du deg igjen i alt dette? Da er det høy sjanse for at barna vil velge deg til den spennende stillingen.

«Verdens fineste stilling» er skapt av Mikrofilm AS, de samme menneskene som står bak den informerende kortfilmen «Steinalderen» som forklarer hvordan Norge har utviklet seg siden steinalderen, samt en rekke andre lærerike filmer – blant annet «Du velger selv» og «Vi tar Norge videre» (en reklamefilm for Arbeiderpartiet). Reklamefilmene deres er en blanding av virkelighet og tegneserier, noe som vekker litt barnslige minner og får oss til å fokusere på budskapet som legges frem. «Verdens fineste stilling ledig» er en av få reklamer man faktisk vil se om og om igjen, og de vidunderlige barna med sine fantasier om barnehagelæreren vil sikkert få deg til å vurdere en slik fremtid.