Er du glad i humanetiske spørsmål? Interessert i samfunnet? Er psykologi noe du har lest mye om og liker å bruke i hverdagen? Har du fundert over livsfilosofier og vil dele tankene dine med noen, eller høre andres ideer? Elsker du positive omgivelser, glade mennesker og brede smil? Ser du deg selv som en kunnskapsrik lærer?

En jobb for alle

Dette er vidt forskjellige spørsmål, og ulike mennesker vil svare ulikt på dem alle. Så lenge ett-to av spørsmålene er noe du kan si deg enig i, kan jobben som barnehagelærer være noe for deg. Dette er nemlig en av de mest mangfoldige arbeidsplassene du kan forestille deg. Her blander man sammen alt av kognitive prosesser, grunnleggende godhet, frihet og rammer. Du kan utvikle deg på mange forskjellige felt, og bli en ekspert på flere av dem samtidig. Det hele starter med utdannelsen, der du blant annet kan fokusere på musikk, drama, kunst og håndverk, friluftsliv, lek og læring, utvikling, kreativitet, kultur, helse, tekst, matematikk og mye annet. Du kan nøye seg med en bachelorgrad og gå rett på praksisen, eller fullføre ett år videreutdanning for å kunne undervise på barneskolen (1-4. klasse). Det er også mulig å ta mastergrad som barnehagelærer, og etter noen år «ute i feltet» kan man da søke om mer omfattende jobber som ledelse og undervisning i selve faget.

Det beste med barnehagen er at alle kan være seg selv. Hvis en av medarbeiderne er spesielt flinke i matte, kan de dele sin kunnskap med ungene gjennom vanlig dialog og slik gjøre dem klar (uten press, i lavt tempo) til skolestarten. Kanskje kan en av de andre barnehagelærerne male? Da kan de praktisere sin hobby i barnehagen samtidig som ungene lærer noe nytt. En friere arbeidsplass finner du neppe. Du får lov til å være barn selv. Du kan vekke barnet i deg og gjenoppleve drømmene fra barndommen. Ønsket du å bli astronaut når du gikk i barnehagen selv? Da kan du lese bøker om stjernene og romskipene sammen med ungene og drømme deg bort med dem – dette er en del av jobben! Blir det kulere? Hvilken annen arbeidsplass lar deg gjøre noe sånt? Lar deg utvikle deg selv samtidig som du utvikler små mennesker rundt deg?

Kongen av barnehagen

Når du blir komfortabel med små barn og vet hvordan man kommuniserer med dem så godt som mulig, vil du føle at du har kontrollen over en god del av deres utvikling. Ved å bruke kunnskapen fra pedagogikken som du lærte på høyskolen kan du hjelpe ungene med å finne frem til sine egne ønsker, og realisere alle sine drømmer. Du kan hjelpe dem med å utvikle sine hobbyer og interesser, samtidig som du selv får en stadig større rolle i deres liv. Det er her du vil forstå at du former fremtiden – ikke bare for disse ungene, men for området og selv landet du lever i. Du og dine kollegaer leder den neste generasjonen inn i fremtiden, og det store mangfoldet vi allerede har her på jordkloden er deres fortjeneste.

Etter å ha sett en generasjon med unge barn vokse frem, vil du kanskje få lyst til å følge dem videre gjennom livet. Det er slike barnehagelærere som verdsettes av både ungene og deres foreldre. Lærere som blir en del av barnets oppvekst. Med en rask videreutdanning (som kan gjøres på deltid) kan du prøve deg på jobben som skolelærer – slik blir det enklere for ungene å tilpasse seg til et nytt miljø. Dessuten vet du nøyaktig hva de forskjellige barna trenger for å åpne sitt fulle potensiale, noe som ytterligere vil øke sjansene for at nettopp ditt kull vil gjøre verden til et mye, mye bedre sted å leve.