Jobben som barnehagelærer er veldig krevende, og vil ta opp store deler av din tid. Samtidig er dette en jobb du vil elske, for den gir deg uendelig mye tilbake for hvert minutt du investerer i arbeidet. Barnehagelærere er ikke som andre lærere, og i hvert fall ikke som vanlige ansatte. Som barnehagelærer vil du for eksempel alltid ha en jobb – etterspørselen er stor, og det gjelder ikke bare din lokale kommune. Barnehagelærere kan finne seg en ny jobb nærmest overalt, selv i utlandet. Både private og offentlige barnehager søker folk stadig vekk, så det er helt opp til deg hvor du ønsker å tilbringe tiden din. Som vi nevnte i artikkelen om lønn for barnehagelærere, er det ingen vesentlig forskjell mellom private og offentlige ansatte når de jobber i en barnehage – ofte tjener statlige barnehagelærere faktisk mer enn deres kollegaer i private stillinger.

Bruk kompetansen

Som nyutdannet barnehagelærer er det viktig at du tenker over nøyaktig hvor du vil jobbe. Først og fremst må du finne et sted som passer deg geografisk – de fleste velger en barnehage ikke altfor langt unna sitt hjem. Slik bruker de mindre tid på reisen til og fra jobb, og får dermed mer fritid utenfor barnehagen. Samtidig er det viktig å vurdere sin kompetanse. Mange barnehagelærere velger å velge en studieretning med vekt på spesielle øvelser eller kunnskap. Blant annet har steinerpedagogikk blitt veldig populært de siste årene. Rudolf Steinerskolen har fått ekstremt gode tilbakemeldinger fra moderne foreldre som ikke vil legge altfor høyt press på barna sine, derfor er det høy etterspørsel etter barnehagelærere med denne studieretningen. Mest sannsynlig vil du ha en lenger reisetid til jobben dersom du velger en barnehage med fokus på steinerpedagogikk, men til gjengjeld får du en spennende arbeidsdag der ungene er i fokus på et helt annet nivå enn i vanlige barnehager. Andre lærere velger å legge vekt på kultur, helse eller utvikling – også slike kompetanser er gode å ha på CV-en. Slik blir det enda enklere å få seg en interessant jobb, og dersom du videreutvikler denne kunnskapen vil det bli mer sannsynlig at du tar karrieren videre til grunnskolen. Både private og offentlige barnehager ser etter barnehagelærere med spesielle kompetanser, og derfor er slik utdanning lukrativ å vurdere.

Arbeidsforholdene

Norge er en velferdsstat der arbeidsforholdene alltid er gode og trygge. Overtid betales godt, og du kan forvente alt fra julebonuser til solide feriepenger. Den vesentlige forskjellen mellom private og offentlige barnehager er arbeidstiden og sosiale goder. Det er flere fordeler ved å være statlig ansatt – blant annet har man faste ferier, til forskjell fra private barnehager. På den annen side har private barnehager ofte kortere arbeidstider, siden foreldrene kun betaler for et visst antall timer hver dag. Dermed blir det mindre overtid, og du kan planlegge fritiden din noe bedre. Private barnehager er ofte mindre enn offentlige, og byggene ser noe flottere ut (for å gi et godt inntrykk). Lønnen er som sagt den samme, men i offentlige barnehager vil du merke at arbeidsdagene blir noe lengre grunnet forsinkelser og lignende. Mange mener også at pengebruken i offentlige barnehager ikke henger på greip. Foreldre legger merke til det større utvalget av leker og de hyppige utfluktene som private barnehager skryter av – offentlige barnehager har ofte et like stort budsjett som private, derfor må man lure på hvor midlene blir av.

Alt i alt spiller det liten rolle hvor du jobber – vi anbefaler å besøke både private og offentlige barnehager før du velger hvor du ønsker å jobbe. Private barnehager har oftere bruk for spesielle kompetanser, spesielt da steinerpedagogikk og utvikling generelt, mens offentlige barnehager forventer at du vil ta opp kurs og videreutdanning etter hvert som tiden går.