Har vi fanget oppmerksomheten din? Har du allerede litt lyst til å bli barnehagelærer? Føler du at dette er noe du kunne drevet med i fremtiden? Da er det bare å lese videre, for her vil vi forklare hva som skal til for å bli barnehagelærer. Det er et spennende yrke fylt med glede og positivitet. Et arbeid du vil se frem til hver dag og noe du faktisk vil savne når du er på ferie. Barnehagelærere er ikke som andre mennesker, og derfor er ikke utdanningen helt som andre utdanninger heller. Les videre og finn ut nøyaktig hvordan du blir en barnehagelærer.

Verdens fineste stilling ledig

Om du har sett den morsomme reklamefilmen som var på TV for noen år siden, vet du at man kan søke studieplass innen utdanningen som barnehagelærer hvert år i april. Så lenge du søker i tide, vil du få svar innen kort. Deretter får du utfyllende informasjon om hva som kreves av deg før studiene, og hvor du kan studere. Vi går nærmere inn på de ulike studiestedene for barnehagelærere i en egen artikkel, og her tar vi i stedet for oss nøyaktig hva studiene går ut på, hvor lang tid de tar og hva du vil lære deg underveis. Det aller første du må sette deg ned og tenke på, er om dette virkelig er en jobb for deg. Vi tar også dette opp i en egen artikkel, men det er like greit å ta opp noen viktige punkt her. Jobben som barnehagelærer passer best for deg som har et dypt ønske om å jobbe med småbarn. Du vil være med på å skape fremtiden, siden det er de små ungene i barnehagen som en dag vil sitte i Stortinget. Du bør være klar for daglige utfordringer – barnehagejobben er alt annet enn kjedelig. Samtidig bør du være en født leder. Her vil du nemlig ikke bare lede en gjeng med unger, du vil lede en hel barnehage fremover gjennom pedagogiske prosesser og samarbeid med foreldrene.

Mange går dessverre inn i utdanningen som barnehagelærer kun fordi studiene er noe enklere og raskere enn andre typer utdanning. Mange tror at barnehager kun handler om lek og moro, men det er mye mer enn bare dette – tålmodigheten er noe av det viktigste i denne jobben. Dessuten bør du være klar til å håndtere en rekke konflikter. Ikke bare mellom unger, men også mellom unger og foreldre. Hva er fremgangsmåten om du må ta opp forhold som har med deres privatliv å gjøre?

Deltid eller heltid

Man har hele 15 ulike studiesteder her i landet som kan gi deg en komplett utdanning for jobb i barnehagen. Som oftest velger folk en utdanning som førskolelærer – dette er nok til å jobbe i barnehage, og med kun ett års videreutdanning får man lov til å også jobbe i skoler (fra 1. til 4. klasse). Man kan også ha lærerutdanning og utdanning i pedagogikk, eller ta opp barne- og ungdomsfag på videregående skole. En av de flotte tingene med utdanningen som barnehagelærer er at man kan ta opp de nødvendige fagene både på heltid og på deltid. Som regel er det snakk om 3 års utdanning på heltid eller 4 år på deltid før man får sin bachelorgrad. Først må man gjennom en god del teori, og det kan bli hektisk til tider med alle nye uttrykk innen pedagogikken. Klarer man å lære seg alt dette, og viktigst av alt – huske på faguttrykkene og hva de forbindes med, er det på tide å komme seg ut i praksis. Som med all annen utdanning er det praksisen som virkelig setter prikken over i-en. Hvis du blir utplassert i en barnehage og klarer å mestre jobben på godt vis, vil du meget sannsynlig få tilbudet om en fast stilling med én gang. Noe av det beste med utdanningen som barnehagelærer er tross alt at du nærmest er garantert en jobb så fort bachelorgraden er i boks.